Tydalsfestivalen 2017-15.jpg
 

 Tydalsfestivalen gjør som Øyafestivalen –
Fra bruk og kast til bruk og vask med gjenbruksglass!

 

Vi ønsker å bli en mer miljøvennlig festival, og et viktig steg på veien er å finne gode løsninger som kan erstatte engangsplast. Derfor serverer vi i år øl i gjenbrukbare glass. Glassene kan vaskes og brukes om igjen 100 ganger før de blir ødelagte.

Produksjonen av plast har større klimagassutslipp enn de samlede utslippene fra hele verdens flytrafikk og de fleste kjenner godt til problemene med plast som fyller opp hvalmager og verdenshavene! Derfor gjør vi som Øyafestivalen, vi kutter ut engangsplastglass når vi serverer øl på Tydalsfestivalen! Glassene kan vaskes og brukes om igjen og det betyr at vi reduserer klimagassutslippene og vi reduserer avfallet betraktelig.

Det er ikke kun materialet som er problemet, det er også bruken. Følger man livsløpet til et vanlig plastglass ligger 90% av klimaavtrykket i produksjon av glasset. Det betyr at det er viktig å bruke plastglassene mer en én gang.

Samarbeidspartnere

Sammen med Røros Bryggeri og utleiebedriften «Rene glass» leier vi i år solide hardplastglass som etter bruk skal vaskes og gjenbrukes.
Øyafestivalen har gitt oss god hjelp til å finne denne løsningen, og disse har, sammen med masterstudenter fra BI, gjennomført en livsløpsanalyse av ulike drikkebegre. Resultatet - en betydelig reduksjon i klimagassutslipp og reduksjon av avfall!

Hvordan fungerer det?

Når du kjøper din første drikkeenhet betaler du ett miljøbidrag på 20 kr. Dette bidraget skal dekke våre utgifter knyttet til gjenbruksglasset. Så lenge du tar vare på glasset ditt og sørger for at det kommer helt tilbake til oss, er miljøbidraget kun en engangsbetaling ved kjøp av din første drikkeenhet.

Hvis vi får noe overskudd på dette bidraget etter festivalen går disse pengene til Naturpark Tydal.

Hva gjør jeg med mitt brukte glass?

I løpet av dagen kan du ta med glasset til en av barene.  Når du skal kjøpe en ny drikkeenhet, tar du med glasset ditt tilbake til baren og du slipper å betale nytt miljøbidrag. Dersom du blir lei av å bære rundt på et tomt glass kan du levere det inn og få en pollett i retur som er verdt 1 gjenbruksglass. Denne kan du bytte inn i et rent glass i baren senere.

 

 Jeg har kjøpt kveldens siste glass – hva gjør jeg med det brukte glasset?

Ditt siste glass for kvelden leveres tilbake i baren for pollett som kan brukes neste dag, eller i beholder merket gjenbruksglass.

Må jeg levere glasset?

Du kan beholde glasset så lenge du vil, men husk å returnere glasset til oss til slutt så glasset får leve videre! Dersom vi ikke får glasset tilbake reduseres miljøgevinsten.

Hva om glasset mitt blir ødelagt?

Glasset må være helt når det returneres til oss, hvis det er ødelagt må du betale nytt miljøbidrag.

Hvorfor må jeg betale miljøbidrag?

For å kunne vaske og gjenbruke glassene så mange ganger som mulig, har vi gått for et solid hardplastglass med lang levetid. Dette er mer kostbart enn de tynne engangsglassene – og i tillegg kommer kostnadene med vask av glassene, distribusjon og svinn. Dette er bakgrunnen for miljøbidraget.  Vi går fra bruk og kast til en bruk og vask– og dette krever litt andre virkemidler. Med tanke på miljøet er det viktig at glassene kommer tilbake til oss, og vi tror miljøbidraget er et godt virkemiddel for å få de fleste glassene tilbake etter bruk, så de kan vaskes og brukes på nytt.

Kan jeg ta med glass hjemmefra?

Du kan dessverre ikke ta med eget glass hjemmefra. Av hygieniske årsaker skal øl kun tappes i rene glass. Det er også tryggere for både oss og våre gjester at våre glass benyttes, så alle vet hva innholdet er og at det kommer fra en kvalitetssikret kilde.